Darmowa dostawa od 190,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

6 produktów żywnościowych wspomagających odporność!

2021-11-17
6 produktów żywnościowych wspomagających odporność!

W okresie jesienno-zimowym jesteś szczególnie podatny na infekcje. Dlatego warto zadbać o to, aby Twój jadłospis zawierał odpowiednie ilości składników o pozytywnym wpływie na odporność. Poznaj naturalną żywność, która wspomoże funkcjonowanie układu immunologicznego!

Miód – produkt o silnych właściwościach bakteriobójczych

Miód to produkt, którego właściwości prozdrowotne są znane i wykorzystywane od lat. W starożytności był ceniony tak bardzo, że składano go w ofierze bogom. Do dziś ceniony jest nie tylko za walory smakowe, ale i wysoką wartość odżywczą.

miodach znajdziesz składniki wzmacniające odporność m.in. flawonoidy i olejki eteryczne. Wykazują one właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze i przeciwgrzybicze. Dlatego miód to produkt, który poleca się przy infekcjach bakteryjnych i wirusowych. Pomaga zwalczyć patogeny chorobotwórcze i złagodzić objawy: przeziębienia, zapalenia błony śluzowej nosa, czy zapalenia gardła.

Czy flawonoidy i olejki eteryczne to jedyne związki wzmacniające odporność, które występują w miodzie? Nie, oprócz nich znajdziesz w nim również witaminy o działaniu immunomodulującym, czyli witaminę A i C.

Wybór miodów jest naprawdę duży. Oprócz lipowego, spadziowego, rzepakowego itp. możesz wybrać ten, który został wzbogacony w dodatkowe składniki. Dzięki temu ma niepowtarzalny smak i wyjątkowe walory zdrowotne. Przykładem jest miód z imbirem, który zawiera również czosnek i cebulę. Dzięki temu nie tylko wzmacnia odporność, ale jest polecany również ze względu na swoje właściwości rozgrzewające i przeciwgorączkowe.

Ogórki kiszone i nie tylko – wzmocnij odporność, dzięki naturalnym probiotykom

Kolejny dobry sposób na wzmocnienie odporności to włączenie do diety kiszonek – nie tylko popularnych ogórków. Tak naprawdę procesowi kiszenia można poddać niemal każde warzywo i owoc. Dlatego, jeśli chcesz urozmaicić dietę, oprócz ogórków włącz do niej np. rzodkiewkę kiszoną z czosnkiem niedźwiedzim.

Kiszonki są źródłem bakterii probiotycznych, co oznacza, że ich spożywanie ma korzystny wpływ na mikroflorę jelit. Tym samym przyczyniają się do wzmocnienia odporności. To jednak nie wszystko – zalecane są w diecie odchudzającej, ponieważ pomagają utrzymać prawidłową masę ciała. Jest to bardzo ważne dla zachowania dobrej odporności, ponieważ nadmiar tkanki tłuszczowej sprzyja powstawaniu stanu zapalnego.

Co jeszcze sprawia, że warto włączyć kiszone warzywa, czy owoce do jadłospisu? Są one dobrym źródłem witaminy C o właściwościach immunomodulujących. Poza tym jest to witamina, która zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego i chroni przed anemią objawiającą się m.in. obniżoną odpornością.

Przyprawy, które wzmocnią nie tylko smak potraw, ale i Twoją odporność!

Przyprawy to produkt, który traktuje się jako mały dodatek do potraw, ale tak naprawdę potrafią wiele! Nie tylko wzmacniają smak i aromat, ale także mają korzystny wpływ na Twoją odporność. Poznaj kilka przypraw, które warto włączyć do diety, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania.

Kurkuma

Kurkuma nazywana również ostryżem długim lub szafranem indyjskim to przyprawa, która już od ponad 2500 lat pojawia się w daniach kuchni dalekowschodniej. Zyskuje również coraz większą popularność w naszym kraju. Wszystko za sprawą walorów smakowych, a także zdrowotnych.

Znajdziesz w niej m.in. kurkuminoidy, które mają właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, a także przeciwwirusowe. To sprawia, że stosując przyprawę kurkumę dbasz o dobrą odporność, a także wspomagasz leczenie infekcji bakteryjnych i wirusowych.

Jakie zastosowanie kulinarne ma kurkuma? Możesz przygotować z niej pastę, a także coraz bardziej popularne „złote mleko”. Jest to przyprawa, którą warto dodać również do potraw z drobiu, ryżu, czy jajek.

Imbir

Imbir to kolejna przyprawa, którą warto spożywać w celu wzmocnienia odporności. Podobnie jak kurkuma ma silne właściwości przeciwzapalne. Dlatego imbir polecany jest nie tylko w przypadku infekcji, ale także innych chorób, którym towarzyszy stan zapalny (m.in. reumatoidalnego zapalenia stawów).

Korzeń imbiru kupisz w całości lub w formie sproszkowanej. Możesz przygotować z niego prozdrowotny napar – dodaj do niego również cytrynę i miód. Poza tym plastry imbiru wzbogacą smak i walory zdrowotne herbaty zimowej. Jeśli masz problem z zakupem korzenia imbiru lub po prostu nie chce Ci się go obierać, wybierz syrop imbirowy. Z jego pomocą w prosty sposób przygotujesz pyszną rozgrzewającą herbatę. Do wyboru masz również inne naturalne syropy np. z czarnej porzeczki, żurawiny lub malinowy.

Cynamon

W okresie jesienno-zimowym (choć nie tylko) warto dodawać do potraw cynamon – przyprawę, która od lat wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Zawiera związki wzmacniające odporność, zmniejszające stan zapalny i ryzyko stresu oksydacyjnego, a także pomagające zwalczać bakterie.

Cynamon to przyprawa, która sprawia, że fit desery, a także gorące napoje nabierają niepowtarzalnego aromatu. Doskonale komponuje się z fit deserami, kawą, a także z ryżem na mleku i jabłkiem.

Czosnek – naturalny antybiotyk

Czosnek to produkt, po który bardzo często sięga się, gdy pojawia się przeziębienie. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ od dawna jest traktowany jako naturalny antybiotyk. Wszystko, dzięki silnym właściwościom antybakteryjnym.

Jest źródłem antyoksydantów, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i stanem zapalnym. Ponadto zawiera allicynę, która zawiera związki siarki uczestniczące w produkcji limfocytów.

Pomimo tego, że smak i zapach czosnku jest dość charakterystyczny, warto włączyć go do diety! Możesz kupić go również w formie sproszkowanej i dodawać do mięsa, ryb, zup, a także dań kuchni włoskiej. Smak i walory prozdrowotne potraw możesz wzmocnić również przez dodatek oleju rzepakowego wzbogaconego o smak i aromat czosnku.

pixel