Karob – właściwości lecznicze i zastosowanie
Karob to proszek, który może stanowić dobrą alternatywę dla kakao. Ma wiele właściwości o korzystnym wpływie na zdrowie. Czym się charakteryzuje i jak go stosować?
Czym jest karob?
Karob, zwany też mączką chleba świętojańskiego, to najczęściej proszek pochodzenia roślinnego, który pozyskuje się z nasion drzewa karbowego. Występuje ono głównie na terenie państw basenu Morza Śródziemnego, Indii oraz Australii. Jego owoce mają postać strąków. W smaku jest słodki w przeciwieństwie do kakao.
Karob – wartości odżywcze
W mączce chleba świętojańskiego można znaleźć w dużej ilość składniki odżywcze takie jak:
- Błonnik – poprawia perystaltykę jelit i tym samym może wspomagać walkę z zaparciami, wpływa na obniżanie poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi,
- Potas – odpowiada za regulację pH komórek, umożliwia zachowanie równowagi o charakterze kwasowo-zasadowym,
- Magnez – niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, poprawia koncentrację oraz proces zapamiętywania, uspokaja
- Żelazo – stanowi niezbędny element w procesie produkcji krwinek czerwonych, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, jest częścią wielu enzymów,
- Wapń – stanowi składnik tkanki kostnej, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśnia sercowego oraz mięśni szkieletowych,
- Związki przeciwutleniające – odpowiadające za neutralizowanie wolnych rodników.
W trochę mniejszych ilościach zawiera również fosfor, cynk, sód, witaminę A, C i E oraz witaminy z grupy B.
Karob – właściwości lecznicze
Karob ma wiele właściwości leczniczych, co sprawia, że jego systematyczne spożywanie może mieć korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Jakie działanie ma karob?
- Działa antyoksydacyjnie – m.in. neutralizuje działanie wolnych rodników i tym samym spowalnia proces starzenia się skóry,
- Może wspomagać walkę z anemią oraz osteoporozą, co wiąże się z obecnością żelaza i wapnia w jego składzie,
- Korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego – łagodzi zaparcia oraz wspiera leczenie refluksu, a nawet może skracać czas biegunki,
- Wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.
Karob – zastosowanie
Karob, ze względu na jego słodki smak, można wykorzystać w różnorodny sposób. Szczególnie często wykorzystywany jest w produkowaniu wyrobów takich jak:
- Lody
- Lukier
- Polewy
- Dżemy
- Galaretki
- Suszone owoce i warzywa
Może stanowić zagęstnik do ciast czy sosów.
W jakiej formie może występować karob?
Karob może występować w postaci:
- Proszku karbowego – jego smak przypomina kakao, pozyskiwany jest z samych strąków,
- Melasę karbową – dobry zamiennik miodu czy innego rodzaju polew i syropów,
- Mączkę z chleba świętojańskiego – używaną głównie jako stabilizator oraz zagęstnik,
- Strąki – w surowej formie mogą stanowić dobrą przekąskę.
Karob – podsumowanie
Karob to doskonałe źródło minerałów i witamin. Stanowi świetną alternatywę dla kakao – ich wartości odżywcze są porównywalne. Ma wyjątkowy, słodki smak, dlatego doskonale sprawdzi się w różnego rodzaju wyrobach i przetworach. Nie zawiera kofeiny. Ze względu na właściwości lecznicze warto stosować go na co dzień.