Darmowa dostawa od 190,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Karob – właściwości lecznicze i zastosowanie

2022-05-06
Karob – właściwości lecznicze i zastosowanie

Karob to proszek, który może stanowić dobrą alternatywę dla kakao. Ma wiele właściwości o korzystnym wpływie na zdrowie. Czym się charakteryzuje i jak go stosować?

Czym jest karob?

Karob, zwany też mączką chleba świętojańskiego, to najczęściej proszek pochodzenia roślinnego, który pozyskuje się z nasion drzewa karbowego. Występuje ono głównie na terenie państw basenu Morza Śródziemnego, Indii oraz Australii.  Jego owoce mają postać strąków. W smaku jest słodki w przeciwieństwie do kakao.

Karob – wartości odżywcze

W mączce chleba świętojańskiego można znaleźć w dużej ilość składniki odżywcze takie jak:

  • Błonnik – poprawia perystaltykę jelit i tym samym może wspomagać walkę z zaparciami, wpływa na obniżanie poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi,
  • Potas – odpowiada za regulację pH komórek, umożliwia zachowanie równowagi o charakterze kwasowo-zasadowym,
  • Magnez – niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, poprawia koncentrację oraz proces zapamiętywania, uspokaja
  • Żelazo – stanowi niezbędny element w procesie produkcji krwinek czerwonych, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, jest częścią wielu enzymów,
  • Wapń – stanowi składnik tkanki kostnej,  niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśnia sercowego oraz mięśni szkieletowych,
  • Związki przeciwutleniające – odpowiadające za neutralizowanie wolnych rodników.

W trochę mniejszych ilościach zawiera również fosfor, cynk, sód, witaminę A, C i E oraz witaminy z grupy B.

Karob – właściwości lecznicze

Karob ma wiele właściwości leczniczych, co sprawia, że jego systematyczne spożywanie może mieć korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu.  Jakie działanie ma karob?

  • Działa antyoksydacyjnie – m.in. neutralizuje działanie wolnych rodników i tym samym spowalnia proces starzenia się skóry,
  • Może wspomagać walkę z anemią oraz osteoporozą, co wiąże się z obecnością żelaza i wapnia w jego składzie,
  • Korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego – łagodzi zaparcia oraz wspiera leczenie refluksu, a nawet może skracać czas biegunki,
  • Wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.

Karob – zastosowanie

Karob, ze względu na jego słodki smak, można wykorzystać w różnorodny sposób. Szczególnie często wykorzystywany jest w produkowaniu wyrobów takich jak:

  • Lody
  • Lukier
  • Polewy
  • Dżemy
  • Galaretki
  • Suszone owoce i warzywa

Może stanowić zagęstnik do ciast czy sosów.

W jakiej formie może występować karob?

Karob może występować w postaci:

  • Proszku karbowego – jego smak przypomina kakao, pozyskiwany jest z samych strąków,
  • Melasę karbową – dobry zamiennik miodu czy innego rodzaju polew i syropów,
  • Mączkę z chleba świętojańskiego – używaną głównie jako stabilizator oraz zagęstnik,
  • Strąki – w surowej formie mogą stanowić dobrą przekąskę.

Karob – podsumowanie

Karob to doskonałe źródło minerałów i witamin. Stanowi świetną alternatywę dla kakao – ich wartości odżywcze są porównywalne. Ma wyjątkowy, słodki smak, dlatego doskonale sprawdzi się w różnego rodzaju wyrobach i przetworach. Nie zawiera kofeiny. Ze względu na właściwości lecznicze warto stosować go na co dzień.

pixel