Darmowa dostawa od 190,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Kasza – poznaj właściwości i rodzaje kasz

2022-02-11
Kasza – poznaj właściwości i rodzaje kasz

Kasza to jadalne nasiona zbóż (lub zbóż rzekomych), które mają wiele wartości odżywczych. Kasza gryczana, jaglana, kukurydziana, jęczmienna czy orkiszowa? Czym się różnią i którą wybrać?

Kasza gryczana

Kasza gryczana powstaje z obłuskanych nasion gryki zwyczajnej, czyli rośliny, która wywodzi się z Azji, a aktualnie występuje w klimacie umiarkowanym. Zawiera dużą ilość dobrze przyswajalnego białka (od 10 do 16%), którego wartość jest podobna do białka roślin strączkowych.

W jej składzie znajduje się również błonnik pokarmowy, wspomagający proces trawienia oraz pobudzający perystaltykę jelit, witaminy z grupy B, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, magnez, wapń i fosfor, a także rutyna, uszczelniająca naczynia krwionośne.

Wyróżnia się dwa rodzaje kaszy gryczanej:

  • Kasza gryczana niepalona (nieprażona) – ma jaśniejszą barwę i zawiera więcej składników odżywczych,
  • Kasza gryczana palona (prażona) – zawiera mniej witamin, ma ciemniejszy kolor i charakterystyczny smak.

Kasza gryczana stanowi dobrą alternatywę dla ziemniaków czy makaronu. Świetnie komponuje się z warzywami, mięsami i rozmaitymi sosami.

Kasza kukurydziana

Kasza kukurydziana pomimo wielu swoich właściwości nie cieszy się tak dużą popularnością w Polsce, jak w Ameryce i pozostałych częściach Europy. Powstaje z rozdrobnionych i wysuszonych ziaren kukurydzy.

Kasza kukurydziana to źródło błonnika pokarmowego o korzystnym wpływie na układ trawienny, wapnia, które jest budulcem tkanki łącznej, kości i zębów, magnezu poprawiającego funkcjonowanie układu nerwowego, witaminy A wspierającej proces widzenia oraz wzmacniającej skórę, a także witaminy E, która neutralizuje wolne rodniki.

Kasza kukurydziana jest bezglutenowa. Można wykorzystać ją do przygotowania farszu do warzyw, placuszków czy wypieku chleba. Sprawdzi się w słodkim i słonym w wydaniu.

Kasza jaglana

Kasza jaglana, zwana również jagłą, to powstająca z prosa jedna z najzdrowszych kasz. Jej wartości odżywcze porównywalne są do kaszy gryczanej. Zawiera duże ilości przyswajalnego białka, witamin z grupy B (B1, B2 i B6), miedzi oraz żelaza.

Jest bezglutenowa, więc dobrze sprawdzi się w diecie osób chorych na celiakię. Ma delikatne właściwości przeciwzapalne – może zmniejszać stany zapalne błoń śluzowych – oraz antywirusowe. Dzięki zawartości krzemionki i witaminy E wpływa korzystnie na stan cery, włosów oraz paznokci.

Kasza jaglana to dobry dodatek do dań słodkich, jak i słonych.

Kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna pozyskiwana jest z ziaren jęczmienia zwyczajnego, jednej z najstarszych roślin uprawnych, której początki uprawy na terenie Polski sięgają przełomu III–II w. p. n. e. Istnieje jej kilka rodzajów:

  • Pęczak – pozbawione łuski całe ziarno,
  • Pęczak obtaczany – obtaczane i polerowane całe ziarno pozbawione łuski,
  • Kasza perłowa prażona
  • Kasza jęczmienna łamana (wiejska) – kasza niepolerowana z obłuszczonego, oczyszczonego i pokrajanego ziarna,
  • Kasza jęczmienna perłowa (mazurska) – poddana polerowaniu kasza jęczmienna łamana.

Za najzdrowszą uważana jest kasza pęczak.

Kasza pęczak zawiera dużą ilość błonnika, witaminy K i A oraz tych z grupy B, selenu, wapnia, potasu, fosforu oraz magnezu. Poprawia perystaltykę jelit, może wspomagać obniżanie cholesterolu LDL, a także wspierać pracę układu odpornościowego.

Kasza jęczmienna to dobry zamiennik makaronu czy ziemniaków. Dobrze pasuje do dań głównych, zup i sałatek. Nie jest bezglutenowa, więc powinny jej unikać osoby chore na celiakię. 

Kasza orkiszowa

Kasza orkiszowa powstaje z ziaren orkiszu. Oprócz tego, że jest lekkostrawna, zawiera mniejszą ilość glutenu w porównaniu do innych kasz i ma niski indeks glikemiczny, stanowi dobre źródło wielu składników odżywczych.

W kaszy orkiszowej znajduje się błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy K, A, E, witaminy z grupy B odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wapń, czyli budulec m.in. kości, żelazo niezbędne do produkowania czerwonych krwinek czy kwas foliowy, który wspomaga dojrzewanie komórek.

Kasza orkiszowa wykazuje działanie przeciwzapalne oraz wspomaga pracę mózgu. Stanowi dobry dodatek do zup i warzyw.

Kasze – podsumowanie

Kasze stanowią źródło wielu składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mają mnóstwo właściwości, które korzystnie wpływają na stan zdrowia – warto, więc łączyć je do codziennej diety.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel