Moringa – właściwości i działanie

Moringa wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Jakie ma właściwości? Czym się charakteryzuje?
Moringa – podstawowe informacje
Moringa to jedno z drzew tropikalnych, które wywodzi się z terenu Pakistanu i północnozachodnich Indii. Poza tymi obszarami występuje także w Afryce, Ameryce Południowej oraz Azji. Ma jasnozielone liście i osiąga wysokość do 10 m. Bywa nazywane drzewem chrzanowym lub drzewem długiego życia. W medycynie, kuchni oraz kosmetyce wykorzystywane są wszystkie części rośliny (kwiaty, liście, owoce, korzenie, kora).
Moringa – smak
Korzenie moringi w smaku mogą przypominać chrzan, stąd też określenie „drzewo chrzanowe”. Młode liście natomiast smakują podobnie do rzeżuchy.
Moringa – składniki odżywcze
Moringa zawiera dużą ilość składników odżywczych, niezbędnych do właściwej pracy organizmu. Są to przede wszystkim:
- Białko – które odpowiada m.in. za odbudowę tkanek
- Witamina A – która ma szczególny wpływ na proces widzenia oraz stan skóry, włosów i paznokci
- Witamina C – naturalny przeciwutleniacz, który uczestniczy w procesie syntezy kolagenu
- Witamina E – m.in. opóźnia proces starzenia się skóry
- Żelazo – umożliwia tworzenie się krwinek czerwonych
- Potas – między innymi kontroluje poziom ciśnienia we krwi
- Chrom – zmniejsza poziom „złego” cholesterolu
- Mangan – odgrywa rolę w procesach metabolicznych aminokwasów i węglowodanów
- Antyoksydanty – zapobiegają nadmiernemu rozwijaniu się wolnych rodników
- Kwasy tłuszczowe omega-6, omega-3 i omega-9 – m.in. wykazują działanie przeciwzapalne oraz regulują poziom ciśnienia tętniczego
Moringa – wartości odżywcze
- 205 kcal
- 38,2 g węglowodanów
- 27,1 g białka
- 2,3 g tłuszczów
- 19,2 g błonnika
- 18,9 mg witaminy A
- 2,64 mg witaminy B1
- 20,5 mg witaminy B2
- 8,2 mg witaminy B3
- 17,3 mg witaminy C
- 2 mg wapnia
- 0,57 mg miedzi
- 28,2 mg żelaza
- 368 mg magnezu
- 204 mg fosforu
- 1,32 mg potasu
- 3,29 mg cynku
(źródło: medonet.pl)
Moringa zawiera 15 razy więcej potasu niż banany, 2 razy więcej białka w porównaniu do soi, 4 razy więcej witaminy A niż marchew oraz 25 razy więcej żelaza w porównaniu do szpinaku.
Moringa – właściwości
Moringa wpływa korzystnie na pracę niemalże całego organizmu:
- Wspiera pracę układu pokarmowego
- Może zmniejszać poziom cholesterolu we krwi
- Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne
- Wspomaga funkcjonowanie układu kostnego
- Poprawia stan skóry
Moringa – produkty
Moringa może występować w różnej postaci – zarówno jako produkt leczniczy, jak i kosmetyk. Najczęściej stanowi składnik suplementów diety w formie kapsułek, liści czy proszku. Wzmacnia działanie rozmaitych produktów kosmetyczny oraz występuje w postaci oleju, który działa nawilżająco i rozświetlająco na skórę.
Moringa – zastosowanie w kuchni
Moringa w formie sproszkowanej świetnie sprawdzi się jako dodatek do smoothie, koktajli czy jogurtów, sałatek i zup. Młode liście można jeść w podobny sposób, co szpinak.
Moringa – przeciwwskazania
Nie zaleca się spożywania moringi w czasie ciąży, gdyż zawarte w niej substancje mogą spowodować poronienie.
Moringa – podsumowanie
Moringa to roślina o działaniu prozdrowotnym, dlatego warto włączyć ją do codziennej diety.