Darmowa dostawa od 190,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Moringa – właściwości i działanie

2022-04-01
Moringa – właściwości i działanie

Moringa wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Jakie ma właściwości? Czym się charakteryzuje?

Moringa – podstawowe informacje

Moringa to jedno z drzew tropikalnych, które wywodzi się z terenu Pakistanu i północnozachodnich Indii. Poza tymi obszarami występuje także w Afryce, Ameryce Południowej oraz Azji. Ma jasnozielone liście i osiąga wysokość do 10 m. Bywa nazywane drzewem chrzanowym lub drzewem długiego życia. W medycynie, kuchni oraz kosmetyce wykorzystywane są wszystkie części rośliny (kwiaty, liście, owoce, korzenie, kora).

Moringa – smak

Korzenie moringi w smaku mogą przypominać chrzan, stąd też określenie „drzewo chrzanowe”. Młode liście natomiast smakują podobnie do rzeżuchy.

Moringa – składniki odżywcze

Moringa zawiera dużą ilość składników odżywczych, niezbędnych do właściwej pracy organizmu. Są to przede wszystkim:

  • Białko – które odpowiada m.in. za odbudowę tkanek
  • Witamina A – która ma szczególny wpływ na proces widzenia oraz stan skóry, włosów i paznokci
  • Witamina C – naturalny przeciwutleniacz, który uczestniczy w procesie syntezy kolagenu
  • Witamina E – m.in. opóźnia proces starzenia się skóry
  • Żelazo – umożliwia tworzenie się krwinek czerwonych
  • Potas – między innymi kontroluje poziom ciśnienia we krwi
  • Chrom – zmniejsza poziom „złego” cholesterolu
  • Mangan – odgrywa rolę w procesach metabolicznych aminokwasów i węglowodanów
  • Antyoksydanty – zapobiegają nadmiernemu rozwijaniu się wolnych rodników
  • Kwasy tłuszczowe omega-6, omega-3 i omega-9 – m.in. wykazują działanie przeciwzapalne oraz regulują poziom ciśnienia tętniczego

Moringa – wartości odżywcze

  • 205 kcal
  • 38,2 g węglowodanów
  • 27,1 g białka
  • 2,3 g tłuszczów
  • 19,2 g błonnika
  • 18,9 mg witaminy A
  • 2,64 mg witaminy B1
  • 20,5 mg witaminy B2
  • 8,2 mg witaminy B3
  • 17,3 mg witaminy C
  • 2 mg wapnia
  • 0,57 mg miedzi
  • 28,2 mg żelaza
  • 368 mg magnezu
  • 204 mg fosforu
  • 1,32 mg potasu
  • 3,29 mg cynku

(źródło: medonet.pl)

Moringa zawiera 15 razy więcej potasu niż banany, 2 razy więcej białka w porównaniu do soi, 4 razy więcej witaminy A niż marchew oraz 25 razy więcej żelaza w porównaniu do szpinaku.

Moringa – właściwości

Moringa wpływa korzystnie na pracę niemalże całego organizmu:

  • Wspiera pracę układu pokarmowego
  • Może zmniejszać poziom cholesterolu we krwi
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne
  • Wspomaga funkcjonowanie układu kostnego
  • Poprawia stan skóry

Moringa – produkty

Moringa może występować w różnej postaci – zarówno jako produkt leczniczy, jak i kosmetyk. Najczęściej stanowi składnik suplementów diety w formie kapsułek, liści czy proszku. Wzmacnia działanie rozmaitych produktów kosmetyczny oraz występuje w postaci oleju, który działa nawilżająco i rozświetlająco na skórę.

Moringa – zastosowanie w kuchni

Moringa w formie sproszkowanej świetnie sprawdzi się jako dodatek do smoothie, koktajli czy jogurtów, sałatek i zup. Młode liście można jeść w podobny sposób, co szpinak.

Moringa – przeciwwskazania

Nie zaleca się spożywania moringi w czasie ciąży, gdyż zawarte w niej substancje mogą spowodować poronienie.

Moringa – podsumowanie

Moringa to roślina o działaniu prozdrowotnym, dlatego warto włączyć ją do codziennej diety.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel