Orzechy na zdrowie – poznaj cenne właściwości orzechów

Od dawna wiadomo, że orzechy to źródło cennych składników odżywczych. Na rynku dostępnych jest ich kilka rodzajów – orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, arachidowe, pekan czy makadamia. Czym różnią się poszczególnie orzechy i które z nich warto włączyć do codziennej diety? Przedstawiamy zestawienie właściwości zdrowotnych wybranych orzechów!
Orzechy laskowe
Orzechy laskowe to owoce leszczyny – drzewa, które rośnie na terenie Europy, Azji Wschodniej i Ameryki Północnej. W ich składzie znajdują się witaminy z grupy B, witamina E, potas, wapń, fosfor, nienasycone kwasy tłuszczowe, białko oraz błonnik. Spora ilość tych składników sprawia, że działają kompleksowo na organizm. Wspierają pracę układu nerwowego i krwionośnego, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych i tym samym wpływają na poprawę płodności, obniżają poziom cukru we krwi oraz mają wpływ na poprawę pamięci i myślenia.
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie nie bez powodu swoim kształtem przypominają mózg. Te jadalne nasiona orzecha włoskiego mają pozytywny wpływ na pracę układu nerwowego, ale nie tylko. Ze względu na zawartość dużej ilości kwasów omega-6 i omega-3, aminokwasów, witamin z grupy B, magnezu, cynku, manganu i jodu wpływają na funkcjonowanie całego organizmu:
- wspomagają pracę układu krążenia – działają przeciwzapalnie, obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi oraz regulują ciśnienie,
- poprawiają funkcjonowanie mózgu,
- pielęgnują cerę oraz włosy,
- łagodzą różne dolegliwości żołądka.
Orzechy nerkowca
Orzechy nerkowca to wyjątkowe owoce nerkowca zachodniego – drzewa, które przede wszystkim występuje na terenie Ameryki Południowej. Podobnie, jak orzechy laskowe i włoskie, orzechy nerkowca zawierają dużą ilość składników odżywczych i korzystnie wpływają na pracę organizmu. Przede wszystkim wspierają funkcjonowanie układu krwionośnego oraz serca – zapobiegają nadciśnieniu oraz nadmiernemu wzrostowi poziomu cholesterolu. Usprawniają działanie układu nerwowego, poprawiają pamięć oraz uspokajają. Ponadto poprawiają kondycję włosów oraz paznokci. Swoje właściwości zawdzięczają zawartości dużej ilości potasu, kwasów tłuszczowych, magnezu, selenu, cynku oraz witamin z grupy B.
Orzechy arachidowe
Orzechy arachidowe, często nazywane fistaszkami, wyróżniają się spośród innych orzechów największą zawartością białka (25,8 g/ 100 g) oraz witaminy B3. Oprócz tego stanowią źródło kwasów tłuszczowych, błonnika, potasu, rutyny czy flawonoidów. Umożliwiają ukojenie nerwów oraz zmniejszenie stresu, obniżają poziom cholesterolu, chronią serce, wpływają na poprawę pamięci i koncentracji.
Orzechy pekan
Orzechy pekan (od angielskiego słowa pecan, oznaczającego „orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią”) uprawiane są najczęściej na terenie Stanów Zjednoczonych, Australii, Meksyku oraz RPA. Charakteryzują się dużą zawartością przeciwutleniaczy, odpowiedzialnych za redukcję stresu oksydacyjnego, wapnia, manganu, witaminy E, witaminy B6 i B1, miedzi i cynku. Korzystnie wpływają na pracę serca, działają przeciwzapalnie, łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego i poprawiają kondycję skóry.
Orzechy makadamia
Orzechy makadamia zawierają największą ilość tłuszczu spośród pozostałych orzechów. Mają wiele cennych składników odżywczych – witaminy A, E i z grupy B, potas, żelazo, magnez, cynk, wapń oraz fosfor. Charakteryzują się wyjątkowym, kremowym smakiem. Podobnie, jak pozostałe orzechy, wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, wspierają pracę serca i układu krwionośnego oraz poprawiają stan włosów, skóry i paznokci.
Ile kalorii ma 100 g orzechów?
- Orzechy laskowe – 628 kcal
- Orzechy włoskie – 654 kcal
- Orzechy nerkowca – 553 kcal
- Orzechy arachidowe – 567 kcal
- Orzechy pekan – 691 kcal
- Orzechy makadamia – 718 kcal
Orzechy – zastosowanie w kuchni
Orzechy to doskonały dodatek do sałatek, musli, owsianek oraz ciast. Świetnie sprawdzają się jako codzienna przekąska. Zachęcamy do włączenia orzechów do codziennej diety!