Pestki dyni – właściwości i wartości odżywcze
Dynia to warzywo o wielu właściwościach zdrowotnych. Jej pestki zawierają mnóstwo składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jakie korzyści przynosi spożywanie pestek dyni?
Pestki dyni – podstawowe informacje
Pestki dyni mogą występować w formie wyłuskanej, surowej, prażonej lub w łupinkach. Ze względu na swoje właściwości uznawane są za jedne z najzdrowszych nasion.
Pestki dyni – wartości odżywcze
Pestki dyni to źródło wielu składników odżywczych. Znajdują się w nich przede wszystkim:
- Cynk – wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, wspomaga pracę układu krążenia i immunologicznego, umożliwia szybsze gojenie się ran,
- Magnez – wspiera pracę układu odpornościowego, ma wpływ na prawidłową pracę mózgu i tarczycy, stabilizuje działanie układu nerwowego,
- Selen – wzmacnia działanie układu immunologicznego, wspomaga redukcję wolnych rodników,
- Żelazo – uczestniczy w procesie tworzenia krwinek czerwonych, oddziałuje na funkcjonowanie układu nerwowego i odporności,
- Wapń – główny budulec kości i zębów, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania serca i mięśni szkieletowych,
- Mangan – ma wpływ na płodność i działanie układu nerwowego oraz mózgu,
- Witamina A – przyśpiesza proces gojenia się ran, odpowiada za prawidłowe widzenie, wykazuje wpływ na męską potencję, poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci,
- Witamina E – neutralizuje wolne rodniki i tym samym spowalnia procesy starzenia się skóry,
- Witamina D – poprawia odporność, uczestniczy w procesie przemiany materii, umożliwia utrzymanie zdrowych zębów oraz kości,
- Witaminy z grupy B – mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu,
- Nienasycone kwasy tłuszczowe – działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie,
- Fitosterole – mają działanie przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne, a nawet przeciwnowotworowe,
- Błonnik – wspiera pracę układu pokarmowego.
Pestki dyni – właściwości zdrowotne
Bogactwo składników odżywczych sprawia, że pestki korzystnie wpływają na pracę organizmu:
- Poprawiają odporność i mogą zmniejszać szansę pojawienia się infekcji – na odporność wpływa m.in. cynk.
- Umożliwiają zachowanie skóry, włosów i paznokci w dobrej kondycji – za ich stan odpowiada m.in. cynk, witamina A i E.
- Wspomagają pracę układu rozrodczego mężczyzn – co wiąże się z obecnością cynku w składzie pestek, niedobór tego pierwiastka może prowadzić do obniżenia stężenia testosteronu.
- Mogą zapobiegać pojawieniu się miażdżycy – zawarte w pestkach fitosterole wspomagają obniżanie cholesterolu LDL.
- Poprawiają nastrój, co wiąże się z dużą zawartością magnezu – w chwilach złego samopoczucia warto sięgnąć po pestki zamiast słodyczy.
- Ze względu na zawartość kukurbitacyny może działać przeciwpasożytniczo.
Pestki dyni – zastosowanie
Pestki dyni mogą stanowić alternatywę dla niezdrowych przekąsek. Dobrze pasują jako dodatek do chleba, ciast, wypieków, sałatek czy sosów.
Jak przechowywać pestki dyni?
Zaleca się przechowywanie pestek dyni w dolnej szufladzie lodówki.
Pestki dyni – podsumowanie
Pestki dyni to jedne z nasion, które stanowią bogactwo witamin i minerałów. Warto więc włączyć je do codziennej diety i tym samym zadbać o swój organizm.