Darmowa dostawa od 190,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Pestki dyni – właściwości i wartości odżywcze

2022-04-22
Pestki dyni – właściwości i wartości odżywcze

Dynia to warzywo o wielu właściwościach zdrowotnych. Jej pestki zawierają mnóstwo składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jakie korzyści przynosi spożywanie pestek dyni?

Pestki dyni – podstawowe informacje

Pestki dyni mogą występować w formie wyłuskanej, surowej, prażonej lub w łupinkach. Ze względu na swoje właściwości uznawane są za jedne z najzdrowszych nasion.

Pestki dyni – wartości odżywcze

Pestki dyni to źródło wielu składników odżywczych. Znajdują się w nich przede wszystkim:

  • Cynk – wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, wspomaga pracę układu krążenia i immunologicznego, umożliwia szybsze gojenie się ran,
  • Magnez – wspiera pracę układu odpornościowego, ma wpływ na prawidłową pracę mózgu i tarczycy, stabilizuje działanie układu nerwowego,
  • Selen – wzmacnia działanie układu immunologicznego, wspomaga redukcję wolnych rodników,
  • Żelazo – uczestniczy w procesie tworzenia krwinek czerwonych, oddziałuje na funkcjonowanie układu nerwowego i odporności,
  • Wapń – główny budulec kości i zębów, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania serca i mięśni szkieletowych,
  • Mangan – ma wpływ na płodność i działanie układu nerwowego oraz mózgu,
  • Witamina A – przyśpiesza proces gojenia się ran, odpowiada za prawidłowe widzenie, wykazuje wpływ na męską potencję, poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci,
  • Witamina E – neutralizuje wolne rodniki i tym samym spowalnia procesy starzenia się skóry,
  • Witamina D – poprawia odporność, uczestniczy w procesie przemiany materii, umożliwia utrzymanie zdrowych zębów oraz kości,
  • Witaminy z grupy B – mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu,
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe – działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie,
  • Fitosterole – mają działanie przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne, a nawet przeciwnowotworowe,
  • Błonnik – wspiera pracę układu pokarmowego.

Pestki dyni – właściwości zdrowotne

Bogactwo składników odżywczych sprawia, że pestki korzystnie wpływają na pracę organizmu:

  • Poprawiają odporność i mogą zmniejszać szansę pojawienia się infekcji – na odporność wpływa m.in. cynk.
  • Umożliwiają zachowanie skóry, włosów i paznokci w dobrej kondycji – za ich stan odpowiada m.in. cynk, witamina A i E.
  • Wspomagają pracę układu rozrodczego mężczyzn – co wiąże się z obecnością cynku w składzie pestek, niedobór tego pierwiastka może prowadzić do obniżenia stężenia testosteronu.
  • Mogą zapobiegać pojawieniu się miażdżycy – zawarte w pestkach fitosterole wspomagają obniżanie cholesterolu LDL.
  • Poprawiają nastrój, co wiąże się z dużą zawartością magnezu – w chwilach złego samopoczucia warto sięgnąć po pestki zamiast słodyczy.
  • Ze względu na zawartość kukurbitacyny może działać przeciwpasożytniczo.

Pestki dyni – zastosowanie

Pestki dyni mogą stanowić alternatywę dla niezdrowych przekąsek. Dobrze pasują jako dodatek do chleba, ciast, wypieków, sałatek czy sosów.

Jak przechowywać pestki dyni?

Zaleca się przechowywanie pestek dyni w dolnej szufladzie lodówki.

Pestki dyni – podsumowanie

Pestki dyni to jedne z nasion, które stanowią bogactwo witamin i minerałów. Warto więc włączyć je do codziennej diety i tym samym zadbać o swój organizm.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel