Darmowa dostawa od 190,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Rośliny strączkowe – właściwości zdrowotne

2022-03-25
Rośliny strączkowe – właściwości zdrowotne

Rośliny strączkowe zawierają wiele cennych składników odżywczych. Jakie mają właściwości zdrowotne? Czym się charakteryzują?

Rośliny strączkowe – charakterystyka

Rośliny strączkowe to jedno z najważniejszych źródeł roślinnego pożywienia dla człowieka. Choć można wykorzystać je w pełni, najczęściej zjadane są w formie nasion. Uprawiane są zarówno w klimacie umiarkowanym (np. ciecierzyca, bób, soczewica jadalna, fasola zwykła, groch zwyczajny), jak i tropikalnym (np. fasola azuki, fasola ostrolistna, wspięga pospolita).

Zawierają dużą ilość składników odżywczych takich jak:

  • Białko
  • Węglowodany
  • Wapń
  • Fosfor
  • Magnez
  • Żelazo
  • Błonnik
  • Witaminy z grupy B
  • Substancje przeciwutleniające

Ponadto mają niski indeks glikemiczny.  

Najzdrowsze rośliny strączkowe

Najczęściej wybierane i bogate w witaminy oraz minerały rośliny strączkowe to przede wszystkim:

Ciecierzyca – właściwości

Ciecierzyca to jedna z roślin strączkowych, która występuje w dwóch odmianach: desi i kabuli. Pierwsza z nich ma postać drobnych kuleczek o barwie żółtej, zielonej, brązowej, czerwonej i kremowej. Druga natomiast ma duże ziarna i kremowy kolor.

Ciecierzyca stanowi doskonałe źródło białka, w jej 100 gramach znajduje się go aż 8,86 gramów. Aby ułatwić przyswajanie jego pełnowartościowej formy, należy łączyć cieciorkę z innymi produktami roślinnymi, np. kaszą.  Ponadto zawiera kwas foliowy, witaminy z grupy B, potas, magnez, fosfor oraz wapń.

Może wspomagać obniżanie poziomu cholesterolu i ciśnienia, łagodzić zaparcia, zapobiegać rozwijaniu się cukrzycy. Oprócz tego ma niski indeks glikemiczny – wynosi on zaledwie 30.

Fasola – właściwości

Fasola (zarówno czerwona, jak i biała) wywodzi się z Ameryki  Środkowej i Południowej. Stanowi doskonałe źródło wapnia, potasu, fosforu, magnezu, żelaza  i witamin z grupy B. Podobnie jak ciecierzyca zawiera dużą ilość roślinnego białka.

Wyróżnia się kilka rodzajów fasoli, najpopularniejsze to:

  • Czerwona
  • Biała
  • Czarna
  • Adzuki
  • Mung

W zależności od odmiany może mieć różne właściwości zdrowotne, np. fasola czerwona wspiera działanie układu krążenia oraz wspomaga stabilizację poziomu cukru we krwi, a fasola biała może obniżać ciśnienie i wzmacniać pracę wątroby.

Soczewica – właściwości

Soczewica to roślina strączkowa, którą uprawia się głównie na terytorium Kanady, USA, Turcji i Indii. Zawiera dużą ilość białka, dlatego często wykorzystywana jest jako zamiennik mięsa. Stanowi źródło potasu, kwasu foliowego, wapnia i żelaza.

Soczewica może zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu i obniżać poziom cholesterolu we krwi oraz może wspomagać leczenie anemii. Dzięki zawartości błonnika przedłuża poczucie sytości i zaspokaja głód.

Występuje w kilku odmianach:

  • Zielonej
  • Czerwonej
  • Brązowej
  • Żółtej
  • Czarnej

Groch – właściwości

Groch to wyjątkowa roślina strączkowa, której właściwości znane są od czasów starożytności. Również jest doskonałym źródłem roślinnego białka, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, żelaza oraz witamin z grupy B. Dzięki dużej ilości błonnika wspomaga odchudzanie oraz zwiększa poczucie sytości.

Istnieje kilka rodzajów grochu:

  • Zielony
  • Żółty
  • Biały

I ze względu na strąki:

  • cukrowy
  • łuskowy

Bób – właściwości

Bob zawiera bardzo dużo witamin i składników odżywczych. Mieści w sobie ogromne ilości kwasu foliowego, białka, potasu, sodu, błonnika. Wspomaga pracę układu krwionośnego, może wspierać leczenie anemii oraz obniżać poziom cholesterolu LDL we krwi.

Soja – właściwości

Soja to roślina strączkowa o wielu właściwościach zdrowotnych. W porównaniu do wymienionych powyżej wyróżnia się większą zawartością składników odżywczych. Zawiera bardzo dużo białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, magnezu, żelaza, potasu i fosforu. Może przeciwdziałać niektórym nowotworom, łagodzić objawy menopauzy, zapobiegać rozwojowi chorób serca oraz osteoporozy.

Rośliny strączkowe – podsumowanie

Rośliny strączkowe to bogate źródło wartości odżywczych. Zważywszy na dużą zawartość białka mogą stanowić dobrą alternatywę dla mięsa. Mają wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto włączyć je do codziennej diety.

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel