Rośliny strączkowe – właściwości zdrowotne

Rośliny strączkowe zawierają wiele cennych składników odżywczych. Jakie mają właściwości zdrowotne? Czym się charakteryzują?
Rośliny strączkowe – charakterystyka
Rośliny strączkowe to jedno z najważniejszych źródeł roślinnego pożywienia dla człowieka. Choć można wykorzystać je w pełni, najczęściej zjadane są w formie nasion. Uprawiane są zarówno w klimacie umiarkowanym (np. ciecierzyca, bób, soczewica jadalna, fasola zwykła, groch zwyczajny), jak i tropikalnym (np. fasola azuki, fasola ostrolistna, wspięga pospolita).
Zawierają dużą ilość składników odżywczych takich jak:
- Białko
- Węglowodany
- Wapń
- Fosfor
- Magnez
- Żelazo
- Błonnik
- Witaminy z grupy B
- Substancje przeciwutleniające
Ponadto mają niski indeks glikemiczny.
Najzdrowsze rośliny strączkowe
Najczęściej wybierane i bogate w witaminy oraz minerały rośliny strączkowe to przede wszystkim:
Ciecierzyca – właściwości
Ciecierzyca to jedna z roślin strączkowych, która występuje w dwóch odmianach: desi i kabuli. Pierwsza z nich ma postać drobnych kuleczek o barwie żółtej, zielonej, brązowej, czerwonej i kremowej. Druga natomiast ma duże ziarna i kremowy kolor.
Ciecierzyca stanowi doskonałe źródło białka, w jej 100 gramach znajduje się go aż 8,86 gramów. Aby ułatwić przyswajanie jego pełnowartościowej formy, należy łączyć cieciorkę z innymi produktami roślinnymi, np. kaszą. Ponadto zawiera kwas foliowy, witaminy z grupy B, potas, magnez, fosfor oraz wapń.
Może wspomagać obniżanie poziomu cholesterolu i ciśnienia, łagodzić zaparcia, zapobiegać rozwijaniu się cukrzycy. Oprócz tego ma niski indeks glikemiczny – wynosi on zaledwie 30.
Fasola – właściwości
Fasola (zarówno czerwona, jak i biała) wywodzi się z Ameryki Środkowej i Południowej. Stanowi doskonałe źródło wapnia, potasu, fosforu, magnezu, żelaza i witamin z grupy B. Podobnie jak ciecierzyca zawiera dużą ilość roślinnego białka.
Wyróżnia się kilka rodzajów fasoli, najpopularniejsze to:
- Czerwona
- Biała
- Czarna
- Adzuki
- Mung
W zależności od odmiany może mieć różne właściwości zdrowotne, np. fasola czerwona wspiera działanie układu krążenia oraz wspomaga stabilizację poziomu cukru we krwi, a fasola biała może obniżać ciśnienie i wzmacniać pracę wątroby.
Soczewica – właściwości
Soczewica to roślina strączkowa, którą uprawia się głównie na terytorium Kanady, USA, Turcji i Indii. Zawiera dużą ilość białka, dlatego często wykorzystywana jest jako zamiennik mięsa. Stanowi źródło potasu, kwasu foliowego, wapnia i żelaza.
Soczewica może zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu i obniżać poziom cholesterolu we krwi oraz może wspomagać leczenie anemii. Dzięki zawartości błonnika przedłuża poczucie sytości i zaspokaja głód.
Występuje w kilku odmianach:
- Zielonej
- Czerwonej
- Brązowej
- Żółtej
- Czarnej
Groch – właściwości
Groch to wyjątkowa roślina strączkowa, której właściwości znane są od czasów starożytności. Również jest doskonałym źródłem roślinnego białka, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, żelaza oraz witamin z grupy B. Dzięki dużej ilości błonnika wspomaga odchudzanie oraz zwiększa poczucie sytości.
Istnieje kilka rodzajów grochu:
- Zielony
- Żółty
- Biały
I ze względu na strąki:
- cukrowy
- łuskowy
Bób – właściwości
Bob zawiera bardzo dużo witamin i składników odżywczych. Mieści w sobie ogromne ilości kwasu foliowego, białka, potasu, sodu, błonnika. Wspomaga pracę układu krwionośnego, może wspierać leczenie anemii oraz obniżać poziom cholesterolu LDL we krwi.
Soja – właściwości
Soja to roślina strączkowa o wielu właściwościach zdrowotnych. W porównaniu do wymienionych powyżej wyróżnia się większą zawartością składników odżywczych. Zawiera bardzo dużo białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, magnezu, żelaza, potasu i fosforu. Może przeciwdziałać niektórym nowotworom, łagodzić objawy menopauzy, zapobiegać rozwojowi chorób serca oraz osteoporozy.
Rośliny strączkowe – podsumowanie
Rośliny strączkowe to bogate źródło wartości odżywczych. Zważywszy na dużą zawartość białka mogą stanowić dobrą alternatywę dla mięsa. Mają wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto włączyć je do codziennej diety.