Darmowa dostawa od 190,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Rozgrzewające przyprawy na mroźne wieczory

2021-12-24
Rozgrzewające przyprawy na mroźne wieczory

Niska temperatura to jeden z najbardziej odczuwalnych elementów zimowej rzeczywistości. W tym czasie ciepły koc i gorąca herbata stają się naszymi nieustannymi towarzyszami. Ich obecność jednak może nie wystarczyć, by właściwie rozgrzać organizm od środka. W tym celu świetnie sprawdzą się przyprawy rozgrzewające – oto kilka z nich!

Kardamon

Kardamon to roślina, która uprawiana jest na terenie Azji oraz Ameryki Środkowej. Z jego kwiatów pozyskiwane są niewielkie nasiona, które stanowią dobrą przyprawę do rozmaitych potraw.

Poza działaniem rozgrzewającym przeciwdziała chorobotwórczym bakteriom i wirusom, wspomaga leczenie przeziębienia oraz łagodzi problemy trawienne.

Jako przyprawa występuje w formie całych lub zmielonych ziaren. Doskonale podkreśla smak sałatek, zup, dań mięsnych czy rybnych. Sprawdza się również jako rozgrzewający dodatek do herbaty.

Goździki

Piękny, korzenny zapach goździków to dla wielu osób jedno z pierwszych skojarzeń ze świętami Bożego Narodzenia. Mało kto jednak wie, jakie cenne właściwości kryją się pod tym niezwykłym aromatem.

Goździki to przyprawa, która powstaje z suszonych pąków kwiatowych goździkowca korzennego, drzewa występującego na terenie Azji. Doskonale rozgrzewa organizm, łagodzi bóle głowy i zębów, obniża poziom cholesterolu, a także zmniejsza objawy przeziębienia.

Szczególnie polecamy:

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa to jedna z wyjątkowych przypraw korzennych. Uzyskuje się ją z pestek owoców muszkatołowca korzennego, występującego na wyspie Molucca. Ma intensywny aromat oraz gorzko-korzenny smak. Dostępna jest w formie mielonej, jak i niemielonej:

Oprócz tego, że umożliwia rozgrzanie organizmu, wspiera pracę żołądka, procesy trawienia, a ponadto zapobiega zlepianiu się płytek krwi i tym samym tworzeniu się zakrzepów.

Wzbogaca smak grzanego wina, rozmaitych ciast (np. piernika), kompotów, dań mięsnych i warzywnych.

Pieprz Cayenne

Pieprz Cayenne (pieprz kajeński), a tak właściwie papryka, to ostra przyprawa, która ma niezwykłe właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, poprawia odporność i ułatwia zwalczanie przeziębienia. Oprócz tego jest źródłem witamin A oraz E, a także beta-karotenu.

Dobrze podkreśla smak niemalże każdej potrawy. Warto jednak pamiętać, że już niewielka ilość pieprzu może znacznie zwiększyć ostrość dania.

Cynamon

Cynamon to jedna z tych przypraw, które przywodzą na myśl słodkie wypieki – szarlotkę, piernik czy pierniczki. Poza tym, że wzbogaca smak ciast czy warzyw, działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie, przeciwzapalnie oraz wspomaga pracę układu pokarmowego.

Dostępny w formie sproszkowanej, jak i w laskach:

Pieprz czarny

Pieprz czarny to, obok soli, jedna z najczęściej stosowanych przypraw. Uprawiany jest przede wszystkim w Indiach. Choć swoją popularność zawdzięcza głównie walorom smakowym, ma również charakterystyczne działanie prozdrowotne. Wspiera układ trawienny, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie oraz wspomaga leczenie przeziębienia. Ponadto stanowi źródło żelaza, potasu, wapnia, witamin K i C.

Zarówno w formie mielonej, jak i w postaci całych ziaren doskonale podkreśla smak różnorodnych zup, sosów, sałatek, mięs czy dań warzywnych.

Przyprawy rozgrzewające – podsumowanie

Powyższe zestawienie zawiera przykłady przypraw, które warto włączyć do codziennej diety, szczególnie w czasie zimy. Z pewnością pomogą one umilić długie, mroźne wieczory i rozgrzać organizm od wewnątrz. Doskonale sprawdzą się, jako dodatek do ulubionej herbaty. Zachęcamy do sprawdzenia!

pixel