Darmowa dostawa od 190,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Spirulina – właściwości i działanie

2022-04-15
Spirulina – właściwości i działanie

Spirulina to wyjątkowe algi o cennych właściwościach prozdrowotnych. Czym się charakteryzują? Jaki mają wpływ na zdrowie?

Czym jest spirulina?

Spirulina to algi o zielono-niebieskiej barwie. Głównie występują w wodach alkalicznych o ciepłej temperaturze, charakterystycznych dla  regionów Afryki, centralnej i południowej Ameryki oraz Azji. Ich właściwości znane już były Aztekom.

Nazwa spirulina pochodzi od słowa „spirala”, co ma związek z tym jak wygląda – kształtem przypomina sprężynkę.

Spirulina – składniki odżywcze

Spirulina zawiera bardzo dużą ilość składników odżywczych takich jak:

  • białko – jej sucha masa zawiera aż 50–71% białek, bogatych w aminokwasy egzogenne, czyli m.in. leucynę, walinę, fenyloalaninę. Jest to więc w pełni wartościowe białko,
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B12) – odpowiadają między innymi za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • witaminy D, K, A, E i C – o szerokim wpływie na pracę całego organizmu,
  • kwas tłuszczowy linolowy – który może zapobiegać rozwojowi miażdżycy,
  • kwas foliowy – o krwiotwórczym działaniu,
  • wapń – niezbędny do budowy zębów oraz kości,
  • potas – uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych,
  • cynk – wpływa na poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci,
  • żelazo – stanowi niezbędny element w procesie tworzenia czerwonych krwinek,
  • magnez – wpływa na pamięć i myślenie,
  • selen – wspiera odporność.

Zawartość poszczególnych pierwiastków w spirulinie jest większa niż w warzywach.

Spirulina – barwniki

W spirulinie występują barwniki o różnych właściwościach:

  • chlorofil – m.in. łagodzi stany zapalne,
  • karotenoidy – wykazują działanie antyoksydacyjne,
  • fikocyjanina – wspomaga pracę układu odpornościowego.

Spirulina – właściwości zdrowotne

Spirulina ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu:

  • może obniżać poziom ciśnienia tętniczego i potencjalnie zapobiegać wystąpieniu nadciśnienia,
  • reguluje poziom cholesterolu,
  • może zapobiegać pojawieniu się miażdżycy i udaru mózgu,
  • wspomaga odporność,
  • usprawnia procesy metaboliczne,
  • może redukować poziom glukozy we krwi,
  • zwiększa poziom energii,
  • może działać przeciwzapalnie.

Spirulina – przeciwwskazania

Przed zastosowaniem spiruliny zaleca się konsultację z lekarzem w przypadku stałego przyjmowania różnego rodzaju leków. Dotyczy to szczególnie osób z chorobami autoimmunologicznymi oraz tych, które chorują na fenyloketonurię. Porady przed suplementacją powinny zasięgnąć również kobiety w ciąży oraz karmiące.

Spirulina – formy

Spirulina dostępna jest na rynku w rozmaitej formie. Najczęściej spotyka się ją w postaci tabletek, kapsułek lub proszku. Przed zakupem suplementu warto upewnić się, że jest to produkt najwyższej jakości – w tym celu należy sprawdzić jego skład, certyfikaty i pochodzenie.

Spirulina – jak dawkować?

Stosowanie spiruliny uzależnione jest od formy, w jakiej ma być przyjmowana. Tabletki najczęściej spożywa się w czasie lub po posiłku. Dawka to jedna do sześciu tabletek trzy razy w ciągu dnia.

Jeśli chodzi o postać sproszkowaną spiruliny, to zaleca się stosowanie od pół do jednej łyżeczki dziennie. Proszek można dodać do koktajlu, smoothie czy rozmaitych dań.

Spirulina – podsumowanie 

Spirulina to wyjątkowe algi, które mają wiele właściwości zdrowotnych. Warto jednak pamiętać, że zażywanie suplementów nie może zastąpić prowadzenia zdrowej diety.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel