Spirulina – właściwości i działanie
Spirulina to wyjątkowe algi o cennych właściwościach prozdrowotnych. Czym się charakteryzują? Jaki mają wpływ na zdrowie?
Czym jest spirulina?
Spirulina to algi o zielono-niebieskiej barwie. Głównie występują w wodach alkalicznych o ciepłej temperaturze, charakterystycznych dla regionów Afryki, centralnej i południowej Ameryki oraz Azji. Ich właściwości znane już były Aztekom.
Nazwa spirulina pochodzi od słowa „spirala”, co ma związek z tym jak wygląda – kształtem przypomina sprężynkę.
Spirulina – składniki odżywcze
Spirulina zawiera bardzo dużą ilość składników odżywczych takich jak:
- białko – jej sucha masa zawiera aż 50–71% białek, bogatych w aminokwasy egzogenne, czyli m.in. leucynę, walinę, fenyloalaninę. Jest to więc w pełni wartościowe białko,
- witaminy z grupy B (B1, B2, B12) – odpowiadają między innymi za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego,
- witaminy D, K, A, E i C – o szerokim wpływie na pracę całego organizmu,
- kwas tłuszczowy linolowy – który może zapobiegać rozwojowi miażdżycy,
- kwas foliowy – o krwiotwórczym działaniu,
- wapń – niezbędny do budowy zębów oraz kości,
- potas – uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych,
- cynk – wpływa na poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci,
- żelazo – stanowi niezbędny element w procesie tworzenia czerwonych krwinek,
- magnez – wpływa na pamięć i myślenie,
- selen – wspiera odporność.
Zawartość poszczególnych pierwiastków w spirulinie jest większa niż w warzywach.
Spirulina – barwniki
W spirulinie występują barwniki o różnych właściwościach:
- chlorofil – m.in. łagodzi stany zapalne,
- karotenoidy – wykazują działanie antyoksydacyjne,
- fikocyjanina – wspomaga pracę układu odpornościowego.
Spirulina – właściwości zdrowotne
Spirulina ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu:
- może obniżać poziom ciśnienia tętniczego i potencjalnie zapobiegać wystąpieniu nadciśnienia,
- reguluje poziom cholesterolu,
- może zapobiegać pojawieniu się miażdżycy i udaru mózgu,
- wspomaga odporność,
- usprawnia procesy metaboliczne,
- może redukować poziom glukozy we krwi,
- zwiększa poziom energii,
- może działać przeciwzapalnie.
Spirulina – przeciwwskazania
Przed zastosowaniem spiruliny zaleca się konsultację z lekarzem w przypadku stałego przyjmowania różnego rodzaju leków. Dotyczy to szczególnie osób z chorobami autoimmunologicznymi oraz tych, które chorują na fenyloketonurię. Porady przed suplementacją powinny zasięgnąć również kobiety w ciąży oraz karmiące.
Spirulina – formy
Spirulina dostępna jest na rynku w rozmaitej formie. Najczęściej spotyka się ją w postaci tabletek, kapsułek lub proszku. Przed zakupem suplementu warto upewnić się, że jest to produkt najwyższej jakości – w tym celu należy sprawdzić jego skład, certyfikaty i pochodzenie.
Spirulina – jak dawkować?
Stosowanie spiruliny uzależnione jest od formy, w jakiej ma być przyjmowana. Tabletki najczęściej spożywa się w czasie lub po posiłku. Dawka to jedna do sześciu tabletek trzy razy w ciągu dnia.
Jeśli chodzi o postać sproszkowaną spiruliny, to zaleca się stosowanie od pół do jednej łyżeczki dziennie. Proszek można dodać do koktajlu, smoothie czy rozmaitych dań.
Spirulina – podsumowanie
Spirulina to wyjątkowe algi, które mają wiele właściwości zdrowotnych. Warto jednak pamiętać, że zażywanie suplementów nie może zastąpić prowadzenia zdrowej diety.