Zdrowe słodycze – polecamy produkty z dobrym składem

Słodycze często zawierają dodatek substancji, które regularnie spożywane nie wpływają korzystnie na pracę organizmu. Dlatego warto wybierać produkty z prostym składem, pozbawionym zbędnych ulepszaczy. Jakie słodkości wybrać i czym kierować się przy ich zakupie?
Co powinno się znajdować na etykiecie produktu?
W czasie zakupów warto zwrócić uwagę na treść etykiety produktu. To właśnie na niej znajdują się wszystkie niezbędne informacje na temat składników, z których powstał dany towar. Jakie informacje znajdziemy na opakowaniu?
- Nazwę produktu,
- Nazwę i adres firmy producenta lub importera,
- Wykaz składników,
- Tabelę składników odżywczych,
- Datę przydatności do spożycia,
- Warunki przechowywania,
- Sposób przygotowania,
- Wagę netto.
Unikaj tych składników
Przy czytaniu składu słodyczy warto zwrócić uwagę na występowanie w nich potencjalnie szkodliwych substancji, których lepiej unikać:
- Syrop glukozowo-fruktozowy – substancja słodząca, która może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2 oraz insulinooporności, przyczynia się do szybszego przybierania na wadzę i otyłości, a także zaburza łaknienie.
- Sztuczne barwniki (np. azorubina) – mogą wzmagać objawy astmy oraz nasilać reakcje alergiczne u osób, które są uczulone lub wrażliwe na salicylany.
- Tłuszcze utwardzone – ich spożywanie zwiększa możliwość rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy typu 2.
- Benzoesan sodu – substancja , która spożywana w duzych ilościach może powodować nasilenie astmy i alergii, a także powodować podrażnienie przewodu pokarmowego.
- Dwutlenek siarki – może wywoływać reakcję uczuleniową oraz eliminować witaminy z dostarczanego pożywienia.
- Karagen – wykazuje działanie przeczyszczające i może powodować owrzodzenia układu pokarmowego.
W składzie produktu istotna jest również kolejność wymienionych substancji, jeśli np. cukier został podany jako pierwszy, oznacza to, że jest go najwięcej w produkcie.
Które słodycze warto wybrać?
Najlepiej wybierać słodkości, które mają krótki i prosty skład, nie zawierają dużej ilości cukru białego oraz stworzone są z naturalnych składników.
Polecane batony
Dobrym wyborem dla miłośnika słodkich przekąsek i jednocześnie zdrowego odżywiania są batony daktylowe Targroch:
- Baton daktylowy z nerkowcami i kokosem 40 g Targroch – w jego składzie znajdują się wyłącznie naturalne składniki: daktyle, wiórki kokosowe, orzechy nerkowca, pasta kokosowa i pasta z orzechów nerkowca. Swój słodki smak zawdzięcza zawartości daktyli.
- Baton daktylowy z kakao i malinami 40 g Targroch – również ma bardzo prosty skład i nie został wzbogacony niepotrzebnymi ulepszaczami.
- Baton daktylowy podwójne kakao premium 40 g Targroch – baton z pewnością zachwyci miłośników kakao.
Polecane czekolady
W przypadku czekolady warto zwrócić uwagę na ilość kakao w składzie – dobrze jeśli produkt zawiera co najmniej 70% miazgi kakaowej.
- Czekolada słodzona daktylami bezglutenowa BIO 80 g – Me Gusto – dobry przykład składu czekolady: zawiera minimum 71% miazgi kakaowej, a ponadto słodzona jest za pomocą sproszkowanych daktyli.
- Czekolada gorzka z kawałkami karmelu i solą morską z Majorki BIO 80 g – Vivani – zawiera naturalne składniki i mimo kilku dodatków ma dość prosty skład.
- Tabliczka z migdałami bez dodatku cukrów 100 g – Ketolada – zamiast cukru białego zawiera jego alternatywę, czyli erytrytol.
To tylko kilka z produktów, które stanowią dobrą alternatywę dla popularnych słodyczy z gorszym składem. W ofercie naszego sklepu znajduje się ich znacznie więcej – zachęcamy do sprawdzenia!