Zielona herbata – jaki ma wpływ na zdrowie?
Herbata, to obok kawy, jeden z najczęściej spożywanych naparów. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko wyjątkowemu smakowi, ale także właściwościom zdrowotnym. Czym charakteryzuje się zielona herbata? Jaki ma wpływ na zdrowie?
Zielona herbata – uprawa i pochodzenie
Zielona herbata, powstająca z liści krzewu herbaty chińskiej, wywodzi się z terenów Wschodniej Azji – głównie Chin i Japonii. Jest rośliną, która ma swoiste zielone liście i kwiaty o biało-żółtej barwie.
Uprawa herbaty wymaga odpowiedniego klimatu – o wysokiej temperaturze i wilgotności. Gleba, na której wyrasta, powinna być żyzna, o łatwej przepuszczalności oraz optymalnym odczynie kwasowym.
Zielona herbata – odmiany
Istnieje kilkanaście odmian zielonej herbaty, wywodzących się z Chin oraz Japonii. Poniżej spis najpopularniejszych z nich.
Zielone herbaty, które pochodzą z chińskich prowincji:
- Herbata longjing (po polsku ‘smocza studnia’)
- Herbata Long Ding (po polsku ‘smocza góra’)
- Herbata Yu Lu
- Herbata Gou Gu Nao
Zielone herbaty, pochodzące z Japonii:
- Matcha (czyli sproszkowana zielona herbata)
- Sencha
- Bancha
- Genmaicha
Zielona herbata – składniki odżywcze
Zielona herbata to bogactwo substancji o korzystnym wpływie na zdrowie. W jej liściach znajdują się przede wszystkim:
- Silne antyoksydanty, których zadaniem jest ochrona organizmu przed rozwijaniem się nowotworów oraz opóźnianie przebiegu procesów starzenia.
- Polifenole, które mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a także umożliwiają obniżenie ciśnienia krwi.
- Garbniki, które działają przeciwzapalnie.
- Alkaloidy działające przeciwbólowo i pobudzające ośrodkowy układ nerwowy.
- Flawonoidy o działaniu antyoksydacyjnym.
- Witaminy B, A, C, E – m.in. umożliwiające prawidłowe działanie układu nerwowego, wzmacniające układ immunologiczny, uczestniczące w procesie produkcji czerwonych krwinek.
- Potas, magnez, cynk, miedź, mangan o szerokim wpływie na prawidłowe działanie organizmu.
- Teina, która poprawia koncentrację, pobudza oraz zmniejsza poczucie zmęczenia.
- Galusan epigalokatechiny o pozytywnym wpływie na funkcjonowanie wątroby.
Ilość substancji odżywczych w zielonej herbacie jest zależna od miejsca jej uprawy, sposobu zaparzania, a nawet czasu zbioru liści.
Zielona herbata – właściwości zdrowotne
Zielona herbata swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza przede wszystkim dużej ilości związków polifenolowych, alkaloidów oraz flawonoidów. Ich obecność sprawia, że zielona herbata wykazuje następujące działanie:
- Chroni organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników i tym samym może wykazywać działanie przeciwnowotworowe.
- Wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego – systematyczne spożywanie naparu pozwala na ograniczenie ilości cholesterolu, wsparcie pracy serca i korzystny wpływ na ciśnienie krwi.
- Wspiera odchudzanie – obecność galusanu epigallokatechiny umożliwia spalanie i zahamowanie wchłaniania tłuszczów.
- Stymuluje pracę mózgu i układu nerwowego – pobudza organizm do działania, zmniejsza zmęczenie, wspomaga proces nauki i zapamiętywania, a także działa odprężająco.
Zielona herbata – właściwości kosmetyczne
Zielona herbata bywa wykorzystywana w kosmetyce. Wzmacnia działanie nawilżające i przeciwstarzeniowe kosmetyków, poprawia elastyczność i napięcie skóry, a także zmniejsza jej zaczerwienienie. Jej właściwością są szczególnie cenne w pielęgnacji cery trądzikowej oraz przetłuszczającej.
Zielona herbata – przeciwwskazania
Nie zaleca się spożywania zielonej herbaty osobom, które chorują na serce, nadciśnienie tętnicze, niedokrwistość oraz jaskrę.
Zielona herbata – dzienne spożycie
Średnie dzienne spożycie zielonej herbaty nie powinno przekraczać 3 filiżanek dziennie.
Jak parzyć i kiedy pić zieloną herbatę?
Łyżeczkę suszu należy zalać wodą o temperaturze 60–70˚C i parzyć przez 1–2 minuty. Herbatę najlepiej spożywać w ciągu dnia, w odstępie czasu od przyjmowanych posiłków, gdyż picie naparu w ich trakcie mogłoby ograniczyć przyswajalność substancji odżywczych.
Nie zaleca się pica zielonej herbaty na noc ze względu na jej właściwości pobudzające.