Darmowa dostawa od 190,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Zielona herbata – jaki ma wpływ na zdrowie?

2022-03-18
Zielona herbata – jaki ma wpływ na zdrowie?

Herbata, to obok kawy, jeden z najczęściej spożywanych naparów. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko wyjątkowemu smakowi, ale także właściwościom zdrowotnym. Czym charakteryzuje się zielona herbata? Jaki ma wpływ na zdrowie?

Zielona herbata – uprawa i pochodzenie

Zielona herbata, powstająca z liści krzewu herbaty chińskiej, wywodzi się z terenów Wschodniej Azji – głównie Chin i Japonii. Jest rośliną, która ma swoiste zielone liście i kwiaty o biało-żółtej barwie.

Uprawa herbaty wymaga odpowiedniego klimatu – o wysokiej temperaturze i wilgotności. Gleba, na której wyrasta, powinna być żyzna, o łatwej przepuszczalności oraz optymalnym odczynie kwasowym.

Zielona herbata – odmiany

Istnieje kilkanaście odmian zielonej herbaty, wywodzących się z Chin oraz Japonii. Poniżej spis najpopularniejszych z nich.

Zielone herbaty, które pochodzą z chińskich prowincji:

  • Herbata longjing (po polsku ‘smocza studnia’)
  • Herbata Long Ding (po polsku ‘smocza góra’)
  • Herbata Yu Lu
  • Herbata Gou Gu Nao

Zielone herbaty, pochodzące z Japonii:

  • Matcha (czyli sproszkowana zielona herbata)
  • Sencha
  • Bancha
  • Genmaicha

Zielona herbata – składniki odżywcze

Zielona herbata to bogactwo substancji o korzystnym wpływie na zdrowie. W jej liściach znajdują się przede wszystkim:

  • Silne antyoksydanty, których zadaniem jest ochrona organizmu przed rozwijaniem się nowotworów oraz opóźnianie przebiegu procesów starzenia.
  • Polifenole, które mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a także umożliwiają obniżenie ciśnienia krwi.
  • Garbniki, które działają przeciwzapalnie.
  • Alkaloidy działające przeciwbólowo i pobudzające ośrodkowy układ nerwowy.
  • Flawonoidy o działaniu antyoksydacyjnym.
  • Witaminy B, A, C, E – m.in. umożliwiające prawidłowe działanie układu nerwowego, wzmacniające układ immunologiczny, uczestniczące w procesie produkcji czerwonych krwinek.
  • Potas, magnez, cynk, miedź, mangan o szerokim wpływie na prawidłowe działanie organizmu.
  • Teina, która poprawia koncentrację, pobudza oraz zmniejsza poczucie zmęczenia.
  • Galusan epigalokatechiny o pozytywnym wpływie na funkcjonowanie wątroby.

Ilość substancji odżywczych w zielonej herbacie jest zależna od miejsca jej uprawy, sposobu zaparzania, a nawet czasu zbioru liści.

Zielona herbata – właściwości zdrowotne

Zielona herbata swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza przede wszystkim dużej ilości związków polifenolowych, alkaloidów oraz flawonoidów. Ich obecność sprawia, że zielona herbata wykazuje następujące działanie:

  • Chroni organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników i tym samym może wykazywać działanie przeciwnowotworowe.
  • Wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego – systematyczne spożywanie naparu pozwala na ograniczenie ilości cholesterolu, wsparcie pracy serca i korzystny wpływ na ciśnienie krwi.
  • Wspiera odchudzanie – obecność galusanu epigallokatechiny umożliwia spalanie i zahamowanie wchłaniania tłuszczów.
  • Stymuluje pracę mózgu i układu nerwowego – pobudza organizm do działania, zmniejsza zmęczenie, wspomaga proces nauki i zapamiętywania, a także działa odprężająco.

Zielona herbata – właściwości kosmetyczne

Zielona herbata bywa wykorzystywana w kosmetyce. Wzmacnia działanie nawilżające i przeciwstarzeniowe kosmetyków, poprawia elastyczność i napięcie skóry, a także zmniejsza jej zaczerwienienie. Jej właściwością są szczególnie cenne w pielęgnacji cery trądzikowej oraz przetłuszczającej.

Zielona herbata – przeciwwskazania    

Nie zaleca się spożywania zielonej herbaty osobom, które chorują na serce, nadciśnienie tętnicze, niedokrwistość oraz jaskrę.

Zielona herbata – dzienne spożycie

Średnie dzienne spożycie zielonej herbaty nie powinno przekraczać 3 filiżanek dziennie.

Jak parzyć i kiedy pić zieloną herbatę?

Łyżeczkę suszu należy zalać wodą o temperaturze 60–70˚C i parzyć przez 1–2 minuty. Herbatę najlepiej spożywać w ciągu dnia, w odstępie czasu od przyjmowanych posiłków, gdyż picie naparu w ich trakcie mogłoby ograniczyć przyswajalność substancji odżywczych.

Nie zaleca się pica zielonej herbaty na noc ze względu na jej właściwości pobudzające.

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel