Oleje rafinowane
Najlepszej jakości oleje rafinowane są przeznaczone przede wszystkim do niektórych rodzajów obróbki termicznej, np. smażenia. Z jednej strony podnoszą kaloryczność dania, a z drugiej są nośnikiem smaku oraz ułatwiają wchłanianie witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Oleje rafinowane, jakie oferujemy na pasjazycia.pl, są pozyskiwane z różnych części roślin. Najczęściej ich bazą są nasiona, owoce, pestki, kiełki roślinne. Oleje na różnych etapach produkcji poddaje się procesowi oczyszczania. W efekcie tracą wartości odżywcze i walory organoleptyczne, ale zyskują odporność na wysokie temperatury.
Oleje rafinowane do smażenia
Oleje rafinowane do smażenia w temperaturze 200°C zachowują konsystencje płynną, posiadają lekki, neutralny zapach i smak. Dzięki temu sprawdzają się w bardzo różnych zastosowaniach. Popularnością cieszą się rafinowane oleje roślinne pozyskiwane z rzepaku, słonecznika, soi, kukurydzy, oliwek, orzechów, sezamu, pestek z winogron. Są niezastąpione w kuchni i bogate w szereg witamin takich jak: A, D, E i K. Stanowią również cenne źródło energii, a zawarte lipidy biorą udział w syntezie wielu substancji w organizmie.
Rafinowane oleje roślinne
Rafinowane oleje mają zdecydowanie wyższy punkt dymienia niż produkty zimnotłoczone. W związku z tym w procesie smażenia powstaje mniejsza ilość szkodliwych substancji. Oczywiście każda obróbka termiczna powoduje rozpad tłuszczu na wolne kwasy tłuszczowe i glicerol oraz utlenienie. Do zastosowań kulinarnych zawsze warto wybierać konkretne składniki do danych potrzeb. Oleje roślinne rafinowane wyróżniają się najwyższą jakością. Są niezastąpione w kuchni, a wiele z nich sprawdza się także w pielęgnacji skóry. Zobacz, które oleje i olejki spożywcze będą najlepsze dla Ciebie!