Darmowa dostawa od 190,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Oliwy i oleje tłoczone na zimno, nierafinowane

( ilość produktów: 51 )

Naturalne oleje nierafinowane są niezastąpione w kuchni. Chętnie sięga się po nie także przy zabiegach pielęgnacyjnych oraz kosmetycznych. To bogactwo cennych składników odżywczych zamkniętych w łatwo przyswajalnej formie. Nic więc dziwnego, że oleje tłoczone na zimno, jakie oferujemy na pasjazycia.pl, cenione są za właściwości prozdrowotne i oczywiście niesamowity smak.

Oleje nierafinowane – sklep pasjazycia.pl

Oleje tłoczone na zimno nierafinowane są produkowane w niskich temperaturach. Dzięki temu procesowi zawierają bardzo dużo cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i mikro oraz makroelementów. Oleje nierafinowane są więc podstawą zdrowej oraz zbilansowanej diety i świetnie uzupełniają ją o wartościowe tłuszcze pochodzenia roślinnego. Są pozyskiwane z nasion, pestek, kiełków, miąższu owoców czy też orzechów. Warto pamiętać, że nie wszystkie oleje tłoczone na zimno będą się sprawdzać do gotowania i wówczas powinny być spożywane na zimno. Dzięki temu zachowują swoje dobroczynne właściwości. Do smażenia czy pieczenia będą się nadawać oleje kokosowe nierafinowane. Są one bogate w nasycone kwasy tłuszczowe.

Należy zwrócić również uwagę, że oleje zimnotłoczone nierafinowane mają również niezwykłe właściwości kosmetyczne. Przede wszystkim zabezpieczają skórę przed utratą wilgoci, więc są niezwykle ważne przy zabiegach pielęgnacyjnych wykonywanych w domach i w profesjonalnych gabinetach. Na przykład olejek z rokitnika rewelacyjnie będzie pobudzać skórę do regeneracji oraz zapobiega jej łuszczeniu. To świetny sposób także na poprawę jędrności oraz pobudzenie. Zdrowe oleje tłoczone na zimno arganowe będą natomiast mieć właściwości ochronne, antyseptyczne i wygładzające.

Oleje tłoczone na zimno – sklep online

Oleje naturalne nierafinowane warto wprowadzić do swojej diety. To dobre tłuszcze, które pozwalają zbilansować jadłospis, a także wyeliminować tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, co z pewnością wyjdzie na zdrowie. Duża różnorodność sprawia, że można wybierać zarówno klasyczne smaki – na przykład oleje rzepakowe nierafinowane, jak i alternatywy z lnu, czarnuszki, ostropestu, kokosa. Każda z tych propozycji będzie miała inne właściwości i smak. Oleje jadalne nierafinowane powstają ze starannie wybranych ziaren. Poza tym proces tłoczenia przebiega powoli, na zimno, a temperatura nie przekracza 35°C. Dzięki temu oleje spożywcze nierafinowane zachowują swoje wartości odżywcze.

Najzdrowsze oleje tłoczone na zimno

Nierafinowane oleje kokosowe, rzepakowe czy lniane mają bardzo różnorodne zastosowanie – kulinarne, prozdrowotne, pielęgnacyjne. Są także pretekstem do tego, by zmienić nawyki żywieniowe, a z drugiej strony wydobyć z każdej potrawy najlepszy smak. I dlatego w ofercie znaleźć można bardzo rozmaite oleje nierafinowane zimno tłoczone, które każdy może dopasować do indywidualnych potrzeb. Dodaje się je do potraw na zimno i ciepło. Poza tym można je suplementować w formie płynnej, a wówczas da się maksymalnie wykorzystać właściwości prozdrowotne. Oleje nierafinowane tłoczone na zimno powinny się znaleźć w każdym domu i mogą stać się bazą czy dodatkiem do wielu smakowitych dań.

Naturalne oleje tłoczone na zimno nierafinowane

Oleje roślinne właściwości czerpią z bogactwa roślin oleistych oraz oczywiście odpowiedniego tłoczenia. Dzięki temu mają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. One muszą być dostarczane z pożywieniem. Oleje tłoczone na zimno są więc najprostszym i najzdrowszym sposobem na suplementację. Według zaleceń specjalistów proporcje omega-3 do omega-6 powinny mieścić się w przedziale od 1:1 (określany jako „złota proporcja”) do 1:5-6. Kwasy muszą również pochodzić z odpowiedniego źródła. Oleje na zimno tłoczone zachwycają również smakiem oraz zapachem i dlatego odkrywanie ich walorów jest prawdziwą kulinarną przygodą. Można je dodawać do dań na ciepło, takich jak ziemniaki czy gotowane warzywa. Tu świetnie sprawdzać się będą oleje lniane tłoczone na zimno. Najczęściej jednak zaleca się ich stosowanie do sałatek. Fantastycznie będą również podkreślać smak świeżego pieczywa. Szczególnie oleje rzepakowe tłoczone na zimno zachwycą intensywnym wyrazistym aromatem. Można również przygotować na ich bazie modne pesto czy humus. A Ty, jakie najlepsze oleje tłoczone na zimno wybierzesz?

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel